Muškátový oříšek – zajímavost Indonésie

 

8Všichni ho známe – bývá součástí nejrůznějších kuchyňských receptů, ale málokdo ví, že pochází z Indonésie a býval jednou z jejich nejcennějších komodit. Vedly se kvůli němu války, muži ztráceli majetek i život – s vidinou, že získají nadvládu ani ne nad ostrůvkem, jen nad ubohým skaliskem v moři, zvaném ostrov Run, jehož vůně – vůně muškátovníku vonného, připomínající vůni konvalinek – se vznášela mnoho kilometrů okolo nad mořskou hladinou. A nelze se divit – cena nákladu muškátového oříšku dovezeného do Anglie vzrostla až šestsetkrát!

Koření

Muškátový oříšek nemá ve skutečnosti s oříšky nic společného. Je to jádro pecky muškátového plodu, který se dnes dá koupit buďto celý nebo strouhaný. Mimo to se v obchodech můžeme setkat i s kořením zvaným muškátový květ. Opět to není, jak by se z názvu mohlo zdát, květ muškátovníku, ale usušený červený míšek, který pokrývá tvrdou pecku plodu. Muškátový oříšek má velice specifické aroma a skutečně je potřeba jej v kuchyni dávkovat maximálně na špičku nože. Používá se zejména k výrobě některých asijských specialit, v klasické české kuchyni se příliš neuplatní, jedině snad do perníků či vánočního cukroví, bývá také ingrediencí některých alkoholických likérů. Je zároveň nahořklý, nasládlý i štiplavý.

Lék nebo droga?

V historii býval často používán jako narkotikum, při požití vysokých dávek může dojít k hlubokému a dlouhému spánku podobnému narkóze, který bývá často doprovázen halucinacemi. Takovýto stav je většinou spojen s následným zvracením, bolestmi hlavy i změnami v motorice. Extrémní dávky mohou mít za následek i smrt. Už lékaři ve staré Číně však věděli, že podporuje chuť k jídlu, a působí proti křečím v břiše nadýmání. Užíval se také k domácí léčbě astmatu a nespavosti a ve středních dávkách vyvolává menstruaci. Také se v minulosti využíval jako afrodisiakum.  Pominout nelze ještě jedno užití muškátového oříšku – je hojně využíván ve výrobě kosmetiky, vonných olejů a parfémů.

Ubytování v Indonésii

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close